Έντομα αποθηκών

ΕΝΤΟΜΑ ΑΠΟΘΗΚΩΝ

Υπάρχουν πολλών ειδών σκαθάρια αποθηκών ανάλογα με το είδος των προϊόντων που αποθηκεύονται. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εχθρό των αποθηκευμένων προϊόντων τόσο λόγο της υποβάθμισης που προκαλούν όσο και λόγο της καταστροφής.

Σκαθάρι αλεύρων

Τα σκαθάρια αυτά προσβάλλουν αποθηκευμένα προϊόντα σιτηρών όπως το αλεύρι, τα δημητριακά, τα γεύματα, τα κράκερ, τα φασόλια, τα μπαχαρικά, τα ζυμαρικά.Αυτά τα σκαθάρια είναι δύο από τα σημαντικότερα παράσιτα των αλευρόμυλων.Η διαφορά τους από τα άλλα σκαθάρια των σιτηρών είναι ότι μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε μεγάλους αριθμούς, μόνο στους μολυσμένους κόκκους, αλλά δεν είναι σε θέση να επιτεθούν σε άθικτους κόκκους. Προσελκύονται από κόκκους με υψηλή περιεκτικότητα υγρασίας που βρίσκονται σε σκοτεινά σημεία.Μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή του χρώματος στους σπόρους που προσβάλλουν, οι οποίοι γίνονται γκρίζοι. Μπορεί να βρίσκονται όχι μόνο μέσα στα μολυσμένα προϊόντα αλλά και σε ρωγμές όπου έχει χυθεί προϊόν και στις οποίες παραμένουν μέχρι την επόμενη συγκομιδή.
Ζούνε σε θερμές περιοχές από 40 ημέρες έως και περισσότερο από τρία χρόνια, γεννούν λευκά αυγά πολύ μικροσκοπικά αλλά συχνά μπορούν να αναγνωριστούν διότι έχουν κομμάτια αλευριού κολλημένα στην επιφάνειά τους. Οι προνύμφες είναι λεπτές μπεζ – κίτρινου χρώματος έως ανοικτού καφέ με δυο σκουρόχρωμες προεξοχές στο τελευταίο τμήμα του σώματος. Σε θερμούς χώρους συγκέντρωσης προϊόντων που παράγονται από σιτηρά μπορούν να υπάρξουν 3-5 γενιές σκαθαριών που γεννιούνται κάθε χρόνο

Ψείρα Σιταριού

Το έντομο αυτό απαντάτε πολύ συχνά κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού όπου μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλους αριθμούς.Έχουν χρώμα καφετί και φέρουν χαρακτηριστικές ακανθώδεις αποφύσεις στο θώρακα.Αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 20οC και 37 οC και σχετική υγρασία 70-90%. Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου, στις συνθήκες αυτές είναι 20 ημέρες.

Σκόροι

Είναι έντομο πολυφάγο που προσβάλλει σπόρους, ξερά λαχανικά, προϊόντα αμυγδάλου, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτες και άλλα γλυκίσματα. Ο ενήλικος σκόρος έχει μήκος 10 χιλιοστά και έως διπλάσιο άνοιγμα φτερών. Αναγνωρίζεται από τα μπροστινά φτερά, τα οποία στο μισό έχουν χρώμα καστανοκόκκινο με δύο κάθετες μαύρες γραμμές και στο άλλο μισό ασημόλευκο και με ελαφρές πτυχές. Το θηλυκό γεννά περίπου 150 αυγά που είναι υπόλευκα με ελαφρώς ανώμαλη επιφάνεια. Ο βιολογικός του κύκλος είναι 40-80 ημέρες. Από τα αυγά βγαίνουν προνύμφες και εκκρίνουν μεταξένιες κλωστές οι οποίες δημιουργούν συμπαγείς ιστούς. Στους ιστούς αυτούς οι ώριμες προνύμφες γονιμοποιούνται. Στους αποθηκευτικούς χώρους εκτός από την καταστροφή των σπόρων και των άλλων προϊόντων, υποβαθμίζουν και τη συνολική εμφάνιση, με τους ιστούς που δημιουργούν οι προνύμφες.

Σκόρος αλεύρων

Η εφέστια των αλεύρων είναι μια ειδική κατηγορία σκόρων που προκαλούν ζημιές κυρίως σε αλευρόμυλους, σε αποθήκες αλεύρων και λιγότερο σε αποθηκευμένους σπόρους.

Χαρακτηριστικά είναι τα μπροστινά φτερά τους,  χρώματος σατινέ με δύο κάθετες κυματοειδείς γραμμές με άνοιγμα όσο και το μήκος τους. Τα πίσω φτερά είναι ανοικτόχρωμα και ελαφρώς κροσσωτά. Φέρουν μικρό και σφαιρικό κεφάλι. Οι προνύμφες έχουν χρώμα υπόλευκο ή ελαφρώς ρόδινο. Τα θηλυκά γεννούν αυγά σε ομάδες 10-30 τεμαχίων. Μόλις βγουν οι προνύμφες αρχίζουν να υφαίνουν με μεταξωτά νήματα τον χώρο όπου θα παραμείνουν για να γονιμοποιηθούν και τα νήματα αυτά υποβαθμίζουν περαιτέρω την ποιότητα των αλεύρων. Ο βιολογικός τους κύκλος είναι 83-123 ημέρες, αναλόγως με την τροφή και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Καλέστε μας